GERARD VAN HAL FOTOGRAFIE

Fotoproject voor 33 Good Food

“Heb je een momentje voor me” vroeg Freek Boetzkes mij toen ik half augustus voorbij zijn nieuwe (in aanbouw zijnde) restaurant liep. Hij nam me mee naar binnen en liet me een grote donker bruine wand zien. Een bruin blok midden in zijn gelegenheid. Een erfenis van de interieur-architecten van de Rabobank. Een wand van ruim 25 x 2,70 meter. Daar moest iets mee gebeuren, zodat de wand in de sfeer van 33 Good Food zou komen. Het liefst een foto. Iets wat te maken had met het industriële verleden van Helmond. Of ik daar eens over na wilde denken. We keken naar het moodboard van het nieuwe restaurant om een indruk van de sfeer te krijgen en Freek vertelde me waar het met “33 Good Food” naar toe ging.

Twee weken later had ik het idee. Omdat dit idee goed te kunnen vertellen had ik alvast een proef gemaakt. Deze legde ik aan Freek voor. Hij was gelijk enthousiast. Natuurlijk hebben we het idee nog met een aantal mensen besproken. Hieruit volgde een aantal vragen en suggesties waar ik mee aan de slag kon.

Voor mij is het meest historische stuk industriële erfgoed van Helmond gelegen aan het kanaal. Dit bood me gelijk de mogelijkheid om een heel lang panoramisch beeld te maken. Ik heb ervoor gekozen om met mijn camera langs het kanaal te gaan en daar om de drie meter een serie close-ups te maken van boven naar beneden.De eerste foto maakte ik om zeven uur ’s morgens bij de Julianabrug. De laatste om 20:30 uur bij de Traverse.

Het resultaat is een collage van meer dan tweeduizend foto’s die de kanaalzone van de Julianabrug tot Westende weergeven. De collage is een spel van perspectief en licht. Dit levert een spannend beeld op dat kubistisch aandoet. Omdat het beeld op een stuk wand is aangebracht met drie hoeken kun je hele beeld niet in een oogopslag zien. Als je de wanden volgt neemt de foto je mee in de tijd. Het totale beeld is een stukje Helmond dat iedere Helmonder onmiddellijk herkent, door zijn uitvoering vraagt het om er nog een keer naar te kijken.

Wil je de foto in het echt bewonderen loop dan een eens binnen bij 33 Good Food en ben je nieuwsgierig naar wat dit mooie restaurant allemaal te bieden heeft klik dan hier

33 good food