GERARD VAN HAL FOTOGRAFIE

De kracht van vrijwilligers.

De beste ideeën komen bij mij vaak onder de douche. Zo ook het idee om een portretserie over vrijwilligers te doen. Ik weet niet meer precies van waaruit deze gedachte ontstond, maar nog wel de beelden die ik in mijn hoofd zag toen ik hierover nadacht. Prachtige foto’s, want in de fantasie hoef je geen rekening te houden met de soms weerbarstige praktijk. Ook de reden waarom staat me nog levendig voor ogen. Namelijk de gedachten dat we in onze samenleving steeds meer afhankelijk worden van het werk van deze mensen. Er wordt veel, heel veel werk gedaan door vrijwilligers. Werk wat vaak niet gezien wordt. Werk dat soms ondergewaardeerd wordt. In een samenleving die een participatie maatschappij moet zijn, zijn vrijwilligers onontbeerlijk.

In de discussies die je hierover in de politiek hoort lijkt het of de heren en dames politici denken dat ze participeren hebben verzonnen en de Nederlanders nog overtuigd moeten worden om deel te nemen aan hun participatiemaatschappij. Als je kijkt in de samenleving, dan blijkt dat er al talloze mensen bezig zijn om zich met hart en ziel in te zetten voor hun medemens. In ziekenhuizen zouden mensen nooit op de plaats van bestemming komen als er geen vrijwilligers waren. De voedselbank/Super sociaal zou nier bestaan zonder vrijwilligers. Het hele verenigingsleven waar talloze mensen wekelijks veel plezier aan beleven drijft op de inzet van vrijwilligers. Met de serie zoals ik die voor ogen had, zou ik die mensen een gezicht willen geven.

Het idee was geboren.

De LEV Groep

Ergens half oktober krijg ik een telefoontje van Margriet Swinkels, coördinator vrijwilligerswerk van de LEVgroep. Of ik mee wil doen aan de beursvloer? Liever niet, leg ik uit, want ik denk dat er teveel vraag zal zijn naar mijn diensten. Ik ben bang  veel nee te moeten zeggen en dat vind ik niet fijn. Ik leg haar wel mijn idee voor. Dan blijkt dat sommige telefoontjes precies op het goede moment komen. De LEV groep is namelijk bezig met de voorbereiding van de vrijwilligersdag in december en daar zou mijn idee perfect op aansluiten. Dus niet naar de beursvloer en toch een match. Ik ga mijn idee uitvoeren en de resultaten kunnen gebruikt worden om de vele vrijwilligers een hart onder de riem te steken.

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en zie hier het resultaat.